Máya a Ja

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Antikapitalistické tendencie

  Pršalo, ako na potvoru. Celý týzdeň nezaprší, ale počas protestu nás všetkých pekne poleje. Ale zúčastnilo sa niečo cez tisíc ľudí. Na pár minút som sa stala členkou Socialist Workers Party. Spolu s Ciaranom sme rozdávali letáky, ktoré vyzývali k narastajúcemu protestu. Brány vládnej budovy strážila polícia. Nad ulicou neustále lietal policajný vrtulník. Zbiehali sa ľudia, televízne štáby, fotografi, novinári...


Na chvíľu som cítila že som tu cudzia, a vzápätí som sa tu cítila doma. Doma, lebo myšlienka dnešného dňa mi prišla natoľko univerzálna: Oduševnenie davu s cieľom zbaviť sa vlády, dav aktivistov, feministiek, socialistov, anarchistov, Sinn Féinn.. všetci sa spojili v tento májový večer aby ukázali ako veľmi nesúhlasia s byrokratickou vládou nenažrancov.

Ciarana som stretla na párty. Prihovorila som sa mu, keď som videla ako zakladá oheň. Naše cesty sa spojili s cieľom pripojiť sa k antikapitalistickému protestu. Pridala som sa viacmenej pre skúsenosť, pre zážitok, informovanosť. A aj preto, že sympatizujem s mnohými myšlienkami... Som tu cudzia, opäť mi bežalo hlavou, keď som počula burácajúci dav. Sledovala som Ciarana, mladého sympatického íra, ďalšiu obeť recesie, vyštudovaného pilota, hľadajúceho prácu, tak ako ja pred rokom. Páčil sa mi jeho prístup, jeho odhodlanie, jeho revolučnosť. A páčilo s a mi ako ma pozval na protest, so slovami že ak pôjdem s ním, tak sa nemusím ničoho báť. Je taký mladý. Práve skončil školu.


Páči sa mi, že sa tu niečo deje. Páči sa mi, že ľud vyjadruje svoju nespokjnosť, v Írsku to tak napokon bolo vždy. Ľudia sú iní ako my doma. Sledovala som Ciarana. Pršalo ako na potvoru. Kvapky vody nám stekali po tvári. Počúvala som rečníkov. A sem tam som sa usmiala na Ciarana. Bol taký sebaistý. A preto som sa nebála usmiať. Chcela som vedieť, ako zareaguje.

As the majority of demonstrators left peacefully and continued to march towards the GPO, the group of 100 headed towards the Dail carrying banners and chanting. The same group was earlier involved in a minor altercation with gardai when they started their march from St Stephen's Green past the now nationalised Anglo Irish Bank.

Keď sme sa lúčili, spýtal sa ma, čo robím zajtra.

Fejsbuk tvrdí, že Ciaran má frajerku. Ale ja som dnes hlavne trošku viac rokenrol a o to tu vlastne ide. Stále sa máme čo učiť, a nielen to "dobré". Z toho "dobrého" a z našej poslušnosti mi je niekedy dosť zle.


Dublin | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014