Máya a Ja

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Ja som Európa

len si tak filozofujem

Politike sa rozumiem ako kura lietadlu, ale pri čítaní nedávnych člankov na blogu mi napadlo: "Ja som Európa."

A prečo? Nuž, je pravda, že mám zmysel pre recesiu, preto moje najbližsie kroky budú smerovať tam, kde kura nedovidí... čo sa hlavne štúdia tíka, ale z druhej strany už od dávna som priznivcom Európskej Únie.

Najviac ma však zaujíma kultúrne dedičstvo. Nejde len o byrokraciu, o moc, ani o európske platy, kdežeeee. Ide o nás. Ide o otázku národnej identity. Kto sakra sme?????

Odmalička sme vychovávaní k apatii k rodnej hrudi. Ja si to tak nejak z detstva pamätám. Neviem ako to robili, ale učili ma nadávať na Slovensko. Pohŕdame všetkým čo je doma, aj bez toho že by kuraťu ukázali zrno.. Ja keď som uvidela zrno, Slovensko pre mňa v mnohých sférach skončilo. Ale ja to takto nechcem.

Každá nová rana krajine, či zvnútra či zvonku, je rana rovno do srdca našej identity. Ak si pošľapeš svoj domov, budeš bez mena, neviditeľný.

Maďarská škola. Choďte sa pozrieť ako to asi je s národným povedomím v ich kurikulu.

A čo nejaký neonacizmus či jaký národniarizmus alebo jaký  ďas. Biť sa??? Nosím na vaku Estónsku vlajku. Prečo? Z recesie.

Mám rada socialistov. Prečo? Z recesie. Lebo nikto nemal nikdy lepší nápad.

A prečo Európa? Lebo je to celkom pekná myšlienka. Ale Francúzi by sa už mali naučiť, kto patrí do ich konštruktu! Ja viem napríklad na mape ukázať Litvu a vďaka tímto ľuďom som pochopila, čo je to vážiť si identitu.

Dobre, na rovinu, teším sa keď opäť zdrhnem z tohoto štátu. A nie som sama. A prečo? Lebo je tu totalita. A prečo? Ja neviem. Je to tak odjakživa. Jednoducho to tak cítim.

Cítim sa byť Európan. A vy?

Nezaujíma ma mafia a virtuálni mágovia, zaujíma ma humanizmus.

Nezaujímajú ma filmy, kde sa hypnoticky prezentuje moc ako niečo dobré a správne, pričom je to len nástroj nehumánnosti.

Európska únia má celkom dobre spracované plány na zdravšie životné prostredie. Aj školstvo má funkčné v severských krajinách, od ktorých by sme sa mohli učiť. Dokonca aj od Francúzov by sme sa mohli učiť. Nepracujú ako voly!!!!!

A čo máme my? Celkom múdrych ľudí, len mám z nich niekedy pocit, že nemajú svoju identitu. Existuje vobec Slovenská identita? Ale áno, nejaká je. Máme aj tú Európsku? Máme ju?

Rasisti, nacisti.. prosím Vás, otvorte oči. Máte to naopak. Interkultúra je výzva, ktorá nás obohatí.

Ah, "Čo je to?", hovorím si ako sa tak zo svojej kuracej perspektívy pozerám na lietadlo.


Interkultúrne okienko | stály odkaz

Komentáre

  1. majamaja
    som už nejaký ten rôčik na svete a tak môžem porovnávať . kedysi sa viac kládol dôraz na slovenské povedomie . propagoval sa folklór , slovenská tvorba akéhokoľvek druhu . som odchovancom Lúčnice a nikdy nezabudnem na tie roky prežité vo veselom a húževnatom kolektíve . okrem toho bolo normálne si doma zaspievať slovenské pesničky napr. pri umývaní riadu , boli recitačné súťaže hlavne so slovenskou poéziou a prózou . v súčasnosti sa na našu históriu a tradície žiaľ zabúda aj vo vládnych kruhoch .
    publikované: 05.12.2008 20:22:31 | autor: topas234 (e-mail, web, autorizovaný)
  2. topas
    vdaka za príspevok. trosku mi to dáva nové fakty, lebo zistujem ze tá história je dolezita, len co je to, ze kedysi.. co sa to stalo??? s nasim narodom?
    publikované: 05.12.2008 20:29:48 | autor: Majamaja (e-mail, web, autorizovaný)
  3. Maja...
    byť Európanom je skvelé - nemusíš zastavovať nikde na hraniciach... Ale na rodný kút by sa zabúdať nemalo. Pripadá mi, že Slováci nie sú tak silní patrioti ako napríklad Maďari. To sa pomaly nedá porovnať. Vidím to denne. Maďara odveje osud do Austrálie a naďalej bude silným Maďarom. So Slovákmi je to často tak, že tam zdrhnú radšej sami a rýchlo sa asimilujú. Chýba nám tá hrdosť na rodný kraj a kultúru... )-:
    publikované: 05.12.2008 22:32:19 | autor: lasky (e-mail, web, autorizovaný)
  4. lasky
    BRAVO!!! Ale ja to takto nechcem nechat!
    publikované: 05.12.2008 22:33:50 | autor: maja (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. Maja...
    to by si musela na školách tvrdšie presadzovať hrdosť na svoje dejiny a kultúru, ako to je na maďarských školách. Laskyca mi minule prerozprávala rozhovor s kolegyňou...
    "Malý mi ide do školy, dám ho do maďarskej školy"
    "Ale prečo ho nedáš do slovenskej? Lepšie sa naučí slovensky a doma aj tak rozprávate po maďarsky, bude skvele ovládať oba jazyky"
    "To nemôžem! V slovenskej škole ho nenaučia maďarské dejiny"
    "O maďarských dejinách mu predsa môžeš rozprávať aj ty, nemusí to vedieť do detailov"
    ..... a tak podobne... K hrdosti treba učiť už od malička, a toto pokrivkáva...
    publikované: 05.12.2008 22:47:45 | autor: lasky (e-mail, web, autorizovaný)
  6. ano
    jednoznacne, a viem to vdaka svojej Madarskej spoluziacke, inak by mi to ani nenapadlo. nuz skola.. zase na zaciatku bludneho kruhu :D
    publikované: 05.12.2008 22:50:45 | autor: maja (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. maja
    slovenske povedomie... pokrivkava, urcite. co s tym urobit? preco maju Madari take silne povedomie? a aky malo ich silne povedomie na to nase? snazim sa pozriet sa na tento problem aj z inej strany, z inej perspektivy...nejde o ospravedlnenie. pozrite si ale niektorych madarskych historikov, casto pouzivaju aj nepodlozene fakty a posilnuju narodne povedomie svojho naroda na ukor toho nasho. mozno tak ako to robi jeden nas politik s prekrucanim tych slovenskych na ukor madarskych...
    je to strasne zlozity problem, ktory sa neriesi, mladi ludia sa ani sami nezaujimaju o svoje dejiny na Slovensku. stretavam sa s tym, ze ani nevedia zakladne roky, zakladne udalosti...
    plus tento problem suvisi aj so sucasnym stavom skolstva. ucia vacsinou ludia, ktori neprerazili v sukromnej sfere, ktoorych to nebavi. ako chceme aby zaujali deti, ked ich to nezaujima samych?
    a Slovaci v zahranici. ako kde, ale vacsinou sa naozaj asimiluju v okamihu prekrocenia hranic...
    publikované: 06.12.2008 10:28:37 | autor: pumandulka (e-mail, web, autorizovaný)
  8. pumandulka
    dik za prispevok, preto si myslim, ze je na com pracovat... nejaky buditelia by sa nam zisli :)
    publikované: 06.12.2008 11:04:39 | autor: maja (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014