Máya a Ja

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Kapitola ôsma On my own a ine bizarnosti

 

Dúfam, že Vás zabaví, ako som dnes varila... s maminou na skype. A podarilo sa, som na seba pyšná, nie som decko čo sa o seba nevie postarať. Je to super pocit. Včera som pozvala Oljay na špagety, po tom ako sme urobili obrovský nákup v Nemeckom Lidli a ledva sme to odniesli. Povedala, že som accueilante... teda pohostinná. Paráda. A večer som si v Ikei kúpila kefu na WC plus metlu, ako taká žienka domáca? Len do toho prania sa mi nechce..ešte som sa ani nebola informovať, kde je práčovňa.

Dnes som bola na omši a nič som nerozumela, asi som sa zle vyspala, tak som sa rozhodla, že sa naučím aspoň Otče Náš po francúzsky, ano, podarilo sa mi to, len Verím v Boha je trošku kapanek zložitejšie. Inak stále neviem, čo si to tí Francúzi hundrú, keď príde cez omšu k podávaniu rúk. A ja sa na nich len nemo usmievam potriasajúc rukou. Prosím Vás, ak niekto viete, čo mám pri podaní rúk povedať, napíšte mi, na internete to neviem nájsť:) aj ked nepochybujem že to tam je...

Tento týžden som sa tiež naučila ako sa povie rozdvojka po francúzsky: MULTIPRISE. Tomu však predchádzalo daľšie vysvetľovanie: to keď máte dva spotrebiče a potrebujete niečo s čím to zapojíte do jedného toho. Pani predavačka rozumela, a dokonca uhádla moje Slovanské korene...vraj mám prízvuk. Ďalšia výzva: zbaviť sa prízvuku! A viete že rozdvojka sa takmer rovnako to povie aj po Turecky? Ono, Francúzi boli okupanti výbojní, len som nevedela, že aj v Turecku. Mimochodom, Oljay ma už stihla pozvat do Turecka, že vraj musím vidieť mešity a má záujem navštíviť katolícky kostol. To je  Moslimka...rešpekt rešpekt rešpekt!!!

A v piatok som začala s Ruštinou:)  

 


Strasbourg | stály odkaz

Komentáre

  1. Be inspired:)
    Mila Marianka, tesim sa tesim z Tvojho uzasneho, zaujimaveho a pestreho zivota, ktory je podla mojho pocitu naozaj super (aj ked si to mozno este stale nechces priznat, ale s odstupom casu zistis, ze je to tak), citanie je stale viac a viac zaujimavejsie a naozaj Ti vsetci urcite zavidime, teda ja urcite.
    ... co sa tyka tej kamaratky Turkyne, tak ja som si nedavno poplakala ked pred par dnami odchadzala Funda, Turkyna, ktora bola u nas cez semester na uni a teda v BS, tiez ma pozvala do Turecka a to neraz a dokonca mi povedala, ze kvoli mne je ochotna precestovat hodiny vo vlaku aby prisla za mnou z domu do Istanbulu, lebo tam by som sa chcela ist pozriet (mam tam zopar kamaratov, kt. by som rada videla aj inak ako online) a odtial by sme vraj isli k jej sestre k plazi, vraj podla viacerych Turkov co mi hovorili najkrajsiemu miestu v Turecku a takisto som uz aj pozvana do tureckej kaviarne na pravu turecku kavu s naslednym moznym vestenim buducnosti podla obrazcu, ktory ostane na dne salky po vypiti kavy atd... no a naozaj by som sa chcela ist pozriet do Turecka, mozno na buduci rok, tak ked chces mozeme tam ist spolu:) a niekto sa k nam predpokladam este prida, lebo sama vies, ze ist tam samotne dve baby je ako sabotaz :p no a este ked sme pri tej teme islam, mesity a Turecko, tak ja som bola v Belgicku v mesite a bol to uzasny zazitok, hlavne to, ze som to videla a pribehol ku mne maly asi 5, 6, max. asi 7. rocny chlapcek a povedal mi, ze musim ist do zenskej casti, no a kedze som tam bola s 3 kamaratmi chalanmi jedina baba, tak som ho posluchla a podla instrukcii som nastastie vedela kde mam ist :D ale bol to zaujimavy zazitok, ...no a ja som zobrala tiez Turkynu Fundu k nam do kostola aby mala aj ona multikulturny zazitok, bolo to super, som tam isla vtedy na slovensku omsu s Cechom, Nemcom a Turkynou, takze multikultura ako ma byt :D
    .. no a este Ti poviem jednu vec, ze ako si ma inspirovala :) tak som sa rozhodla, ze aj ja si zacnem pisat akysi dennik, no a rozmyslam, ze asi ho budem pisat v anglictine a posielat aj do zahranicia a vyberu slovakov, (to je tiez dobra forma neustaleho zlepsovania anglictiny) a aj potesim zahranicnych kamaratov, ktorym sa nie vsetko da povedat cez chat, len neviem ako to budem stihat s casom, ale v kazdom pripade sa pokusim, takze diky za inspiraciu a mozes sa tesit aj Ty na zopar riadkov tak ako sa ja tesim na dalsie opat zaujimave citanie od Teba:)
    publikované: 03.02.2008 17:14:52 | autor: Anicka (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. respect..
    no mas moj obdiv, Mariannick - ako vysvetlit rozdvojku po slovensky mam problem (hlavne ked sa siesti chlapi v obchode s elektro rozhodnu, ze Ti rozumiet nebudu - lebo sak oni su "skalicaneee" a este k tomu quasi "silnejsie pohlavie")
    ..asi sa zacnem emancipovat.. :P

    inak zdravim Oljay, ako je velmi malo katolikov co sa zaujimaju aj o ine vierovyznania.. a este moslimovia.. no haluz.. a potom ze oni su netolerantni..? ma moj obdiv.. ja uz som nastvana na celu cirkev a vsetko, stale sa hadame s nasimi o tom co znamena byt "veriaci".. vidime to kazdy inak..-
    ale nahodne sa mi dostala do tasky nejaka kniha vychodnej filozofie, tak asi zacnem citat tu nech mam prehlad trosku..
    btw su v Strasbourgu aj mesity, pripadne nejake pocetne etnicke minority???

    no a k tej omsi - som to hladala na nete a je haluz ze tomu celkovemu vyznamu rozumiem ovela lepsie vo francuzstine.. uz aspon chapem "vo co go" ; ) u nas sa hovori tusim "pokoj s Tebou" a vo francuzstine je to takto:::
    Que la paix du Seigneur soit toujours avec vous.
    ET AVEC VOTRE ESPRIT : ) : ) : )
    takze to je ono.. ovela vystiznejsie, krajsie, filozofickejsie.. uzasne nieco : )

    inak komplet na
    http://musicanet.org/usc/partvoca/missa/missafrancais.htm
    publikované: 06.02.2008 11:42:20 | autor: Tina : ) (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014