Máya a Ja

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

pastier

Keď som sa raz túlala po Kysuciach, stretla som pastiera. Bolo to krátke a silné stretnutie. Upútal ma jeho život. Jeho palica a pes, jeho schopnosť viesť ovce a hlavne ten "jeden život" ktorý žil.

Sadla som si na čistine obďaleč a chvíľu ho len tak pozorovala. Hneď ako si nás všimol usmial sa a prihovoril sa nám. Vskutku, nevedela som čo sa ho spýtať, iba som, doslova s hlúpym úsmevom, čumela na ten zjav. Mal adidasové tepláky, červené tričko, horským slnkom ošľahanú tvár a zjavne sa bavil sám na tej lúke. Sem tam si ľahol do trávy a jeho psík behal okolo.

Na prvý pohľad jednoduchý zjav. Mohli sme sa ho báť, lebo bol z inej dimenzie. Žijem blízko mesta, som škrpulózna, pýtam sa na osud a chorobne plánujem dni aby neboli na vlas rovnaké. Stovky životov mnou denne prebiehanjú a ostávam nejednoduchá. Nie ako ten pastier.

A mohla som sa ho spýtať, že či sa nebojí slnka, veď rakovina kože, a mohla som sa spýtať, či mu taký naoko jednoduchý život plný práce a putovania vyhovuje.

Netreba sa pýtať. Odpovede som časom našla sama.

Médiá si vymysleli ozónovú dieru a rozhodli sa ju zväčšovať, ponúkli nám kariérny rast za cenu vlastného psyché, dali nám návod ako sa upraviť, ako upraviť jedlo, ako sa nechať upraviť ako si nechať upraviť jedlo.

Ľudia objavili silu rozumu a zanevreli na srdce. Všetko je nám dané, i návod na život. Ale návod na šťastie už nik nepozná. Všetci vedia čo robiť a kam presne ísť, ale neprišli na to silou svojho srdca.

zautomatizovaný život a my chceme von zo začarovaného kruhu

Inšpirované Tinou, Kysucami, Alchymistom (Coelho) a ľudmi posledného týždňa


Filozofické okienko | stály odkaz

Komentáre

  1. Jo,u nás sa tomu hovorí honelník ;)
    žije si spokojne v drevenici,večer si na priedomie sadne,pohladí psa,dá si šľuka a hladí na oné,nebo...hej a potom si zapne PC a kuká na adult channel ;)
    publikované: 21.05.2009 11:10:04 | autor: teide (e-mail, web, autorizovaný)
  2. teideee
    iba jednu dimenziu rozoberám, nič viac ! :))
    publikované: 21.05.2009 11:12:36 | autor: Majamaja (e-mail, web, autorizovaný)
  3. ten záver bol pôsobivý
    "Všetko je nám dané, i návod na život. Ale návod na šťastie už nik nepozná." Hlboká myšlienka... Asi by bolo treba, odhliadnuť od všetkých tých zásad a noriem, ktoré nám kážu, ako žiť a zahĺbiť sa viac do vlastného vnútra. Pritom ma napadá, poznáš - najsprávnejšie vidí človek srdcom, to ostatné je očiam neviditeľné...
    publikované: 21.05.2009 13:00:18 | autor: passion (e-mail, web, autorizovaný)
  4. passion
    tvoj myšlienkový príspevok tu velmi dobre sedí:)
    publikované: 21.05.2009 14:21:50 | autor: majamaja (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. Máya,
    zobrazila si časť dňa v živote honelníka.

    Všetci vedia čo robiť a kam presne ísť, ale neprišli na to silou svojho srdca. = pasion sa vyjadrila o zásadách a normách. Ja viem aj o inej stránke pasenia oviec. U nás boli salaše veľmi rozšírené, ale v dnešnej dobe, už len málokto chce ovce pás. Oni by chceli, srdce ich k tomu volá, ale financ im bráni. Možno v rekreačných oblastiach majú zisk z predaja žinčice, urdy, oštiepok, syra, pareníc ale v niektorých oblastiach, musia syr odvádzať=predávať veľkovýrobcom , a tak ako kravské mlieko, za nízku cenu. Volný predaj na salaši je nedovolený. A popritom taký honelník má aj 20 hod šichtu.

    Kysucká príroda ozdobená ovečkami je pekná, mala si zobraziť aj honelníka
    publikované: 21.05.2009 16:12:16 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  6. hmm
    nejednoduchosť zoči voči jednoduchosti... a ako zaujímavo hneď plynú myšlienky
    publikované: 21.05.2009 21:02:57 | autor: zelenarusalka (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014