Máya a Ja

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Po stopách krvavej histórie II. (Derry)

Mesto Derry si na severozápade Severného Írska nesie rovnako bohatú vojnovú históriu ako Belfast. Možno i trochu smutnejšiu, a možno práve preto sa toto malebné mestečko stalo svetznámym. Bloody Sunday sa odohrala práve tu. Mierový pochod z roku 1972 skončil krvavým masakrom, kedy Britské vojsko na mieste o život pripravilo asi 13 neozbrojených demonštrantov, štrnásť ďalších bolo smrteľne zranených. Napätá situácia, zadržiavanie írskych civilistov, centralizácia a maskovanie krviprelievania v médiách, to všetko vrcholí dvoma hladovkovými štrajkami väzňov po roku 1981. Obeta a víťazstvo sú v súčasnosti odmenené pretrvávajúcim napätím pozdĺž plotu oddeľujúceho katolíkov a protestantov.

História Derry je unikátne zobrazená v nástenných maľbách, tzv. murals.

Boje medzi civilistami a centralistami, alebo republikánmi a unionistami, veľmi pripomínajú Pražské udalosti spred 89teho. Videozáznam v múzeu ukazuje civilistov s kameňmi, útočiacich na britskú políciu. Situácia pripomína hru. A človek pripomína jedinca, ktorý radšej obetuje život akoby sa zmieril s útlakom.

Asi aj preto je Írom tak blízky nespočetnekrát zatracovaný i milovaný Che Guevara. Akosi si ho tu vážia. A ja preto, a možno aj kôli nedostatčným vedomostiam, nebudem ani objektívna ani sublektívna, a dokonca ani neutrálna.

Prevratný nápis "Práve vstupujete do slobodného mesta Derry" sa revolucionárom podarilo zachovať aj napriek tomu, že dom na ktorom stál zbúrali, a okolo vybudovali hlavný ťah cez mesto.

 Pamätník obetiam štrajku nesie motto: "Naša pomsta bude smiechom našich detí"

A čo dnes? Pri pive stretám unionistov, ktorí vedia veľa, no neakceptujú frázu I ´m grant, ak ponúkajú dalsí pohár wiskey. A potom pri prechádzke mestom IRA veterán na konci výkladu spomenie, že spravodlivosť by si želala, aby Margatet Thatcherová zomrela pomalou agonickou smrťou. Viac neviem.


Írsko | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014