Máya a Ja

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Metamorfóza

Keď sa jedno ráno Gregor Samsa prebudil po noci plnej šialených snov, zistil, že sa v posteli premenil na obrovský hmyz. 

Som na okružnej ceste okolo svojho ja. Chcem veriť, že táto cesta sa raz skončí niekde v pod Slovenskou horou. Áno, aj ja som otrokom kapitalizmu. Rodičia dúfali, že skončím lepšie ako oni. Ja však budem radšej otrok ako otrokár. A peniaze použijem na okružnú cestu okolo svojho ja. Aby som prežila.

Táto cesta je niekedy nebezpečná, akoby mi niekto alebo niečo neprialo. Ale moje úmysly sú čisté. Bojujem pravdou. Kto bojuje peniazmi, ten už dávno prehral.

Nemala som rada, keď ludia klamali len aby predali a zarobili. Tieto bubliny mi praskajú pred očami, keď okolo nich prechádzam.

John O´Donohue je írsky spisovateľ. Práve čítam jeho knihu o duchovnej múdrosti keltského sveta. Hovorí o práci, o fukcionalizme kapitalizmu. Píše o spontánnosti o práci, ktorá koreluje s naším vnútrom, s tým kým sme. A tak mi vychádza že nemôžem byť ani učiteľkou ani strojom v mcdonalde.

Zatiaľ sa iba bránim, praskám bubliny, utekám.

A zobúdzam sa ako JA.


Filozofické okienko | stály odkaz

Komentáre

  1. clanok
    "Kto bojuje peniazmi, ten už dávno prehral." toto je silna veta..pis, pis...tie nazory..si stale mudrojesou a mudrejsou..uz chapem, preco si prec:)
    publikované: 09.02.2010 17:42:25 | autor: meggie (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014