Máya a Ja

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Izba radosti

A tak som kráčala. Opäť. Je tu taká zima, že keď sa ráno zobudím  mám pocit, že mi v noci omrzli prsty. Topánky mám premočené z vody, ktorá sa na túto zem leje už dva dni a dve noci. Ulice boli vysvietené vianočnými svetlami, vianočné stomčeky sa mi javili ako reminiscencie niečoho z minulého života. Niečo čo som zažila ale do čoho už nebolo návratu. Čajky nad riekou dávali tomuto miestu ešte divokejšie kontúry. Na ružovej oblohe akoby sa nechali zmietať vetrom a dažďom. V hlave mi opäť zneli matkyne otázky. Vraj niekoho syna kamarát.... si za rok v Írsku zarobil na dom. Tak veľmi mi tieto veci prišli ako tlak na moju úbohú existenciu. Keď nemáte peniaze ani aby ste poriadne vykúrili dom.

Zašla som do Seomra Spraoi. V preklade to v írskom jazyku značí Izbu radosti. Je to ten tzv. hippie bar, o ktorom som už párkrát písala. Ide o nezávislé kultúrne centrum. Vždy v stredu vám tu za symbolický dar ponúknu trojchodovú vegánsku večeru.

Sem tam sa podarí aj aký taký koncert a dnes to bol country a folk v podaní očarujúcej austrálskej dvojice Van Walker & Liz Stringer.

Tu je krátka ukážka ucho lahodiacemu hlasu Liz Stringer:

 

Tulácke rytmy a texty týchto dvoch ma inšpirovali, hoci  neviem presne k čomu. Trocha umenia vie človeku spríjemniť deň.

V Seomra Spraoi sa utvrdzujem v tom, že obchody sú pre olygarchov, že nepotrebujem vlastne nič okrem čo to pofajčiť a popiť, že by mi vlastne stačila drevenica v lese a že nejak už len bude.  Že globalizácia je zlá, že všetko čo potrebujeme je vlastný mikrosvet s pár mierumilovnými ľudmi, hudbou, prírodou, umením, zmysluplnou prácou a láskou.

Preto sa tam rada vraciam


Dublin | stály odkaz

Komentáre

  1. .
    Do nového roku prajem všetko potrebné... a hlavne suché tulácke topánky :-)
    publikované: 02.01.2010 09:31:16 | autor: zelenarusalka (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. rusaločka:)
    rada ťa vidím, aj Tebe úspešný rok!
    publikované: 03.01.2010 01:29:29 | autor: majamaja (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014