Máya a Ja

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Isle of Skye

Cesta okolo Škótska, Kapitola Tretia

5.4.2010

Highlands na západe ponúkajú mystické scenérie. Vysoké zdrázy rozdelené jazerami alebo otvoreným morom.  V lete je to nefalšovaná zelená mystika, vďaka hustým sýtozeleným krom. Hrady sa vynárajú z pustatín a borovice lemujú pobrežia s bielym alebo zlatým pieskom. Cesty sú na niektorých úsekoch len s jedným jazdným pruhom, sú však výborne značené (satelitnú navigáciu nám vôbec netreba) a perfektne bez jám. Pozor však na ovečky. Rozložité nepreľudnené Škótsko ponúka skutočnú samotu, kde človek, tak malý, tisíckrát lepšie ako v meste počuje samého seba.

Dve časti tvoriace Škótsku pevninu, ktoré sa miliardy rokov približovali. Vytvorili jazerá a hory. Na pobrežiach narážame na bazalt a granit, základnú stavebnú jednotku hôr sopečného pôvodu.

Na západe ponúkajú desiatky ostrovov v Inner a Outer Hebrids mystiku v podobe neolitických cintorínov, prehistorických stojacich kameňov a neopakovateľných prírodných útvarov. My sme si vybral Isle of Skye. Najvačší ostrov v Inner Hebridách, na ktorý vedie most, ktorý už nie je spoplatnený. Takže paráda, vyhli sme sa trajektom a videli sme kúsok z toho čarokrásna, ktoré sa ale ostrovom Isle of Skye ani len zďaleka nekončí.

- - -

Kde sa zem spája s oblohou. Tým miestom sú ostrovy. Centrum spoločenského života na Isle of Skye je v Portree, najväčšej dedine na ostrove. Tento pokojný prístav môžeme pokojne považovať za prototyp škótskej dediny. V bare si možno vybrať z  desiatych druhov whisky a na námestí predávajú parádne nefalšované hamburgery. Porciu fish and chips tu zoženiete aj za 5 libier. A to som ešte nepovedala, že celé Škótsko je lacnejšie ako naše milované exilové Írsko. Asi preto je počas krízy najlepší čas na cestovanie. Ten poldecáčik whisky odporúčam, aj lokálna chutí dobre. Potom možno prechádzka po blikajúcom prístave. Pokojnom.. a hviezdy... kde sa zem spája s oblohou.

Možností na turistiku je všade naokolo požehnane. Či už kopce Cullins na juho západe ostrova, alebo návšteva Historického folk múzea ostrovného života na severe. Všade však treba najazdiť poriadnu vzdialenosť. A my, hoci sme najazdili tisíc míľ po Škótsku (aj s expirovaným vodičákom nášho hlavného vodiča.. hihi), z časovej ekonomiky sme zvolili jednoduchý výlet 6 míľ na sever od Portree. Old Man of Storr je unikátny bazaltový prírodný útvar vytvarovaný ľadovcom. Cesta hore vám nezaberie ani 40 minút. A výhľad stojí za to. V našom prípade bol vrchol v hmle, no tak ako sa tu v apríli dočkáte ľadovca, tak sa v ten istý deň môžete dočkať aj slnečného teplého počasia.

 

- - -

Idem ja spať, letecká kríza ma donútila vypadnúť na cestu do Severného Írska. A strašne ma láka stopovať do Galway. Ak sa celá vrátim, bude pokračovanie o Škótsku a hádam konečne aj o Írsku.


Škótsko | stály odkaz

Komentáre

  1. tak sa vrat cela,
    cakame na pokracovanie...
    publikované: 19.04.2010 13:46:11 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  2. maya,
    pekné
    publikované: 19.04.2010 18:47:54 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Maya...
    krásny kraj, môže to byť skvelý oddych v zelenej prírode. (-:
    publikované: 23.04.2010 01:24:32 | autor: lasky (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014